Sunday, August 7, 2011

happy hour iftar w my sis...

dua ari berturut2 kakak dari mersing datang berbuka sama- sama. Ramai la sikit untuk berbuka dan bersahur...Sakan la kami menghabiskan makanan yang tersedia...Mmmmm, memang menyeronokkan...

Kami masak tomyam ayam + bendi untuk menu iftar hari sabtu...

saja je nak kongsi resepi...tak la pandai mane pun masak tapi ape kata orang " boleh la untuk makan sendiri satu keluarga"

  • Satu ekor ayam (basuh & toskan- tak perlu potong lagi, just inform kat tuan jual ayam suruh potong awal-awal ---kan keje senang tu)
  • bahan kisar, seperti dibawah ye ~~
  1. bawang merah 6 ulas, bawang putih 2 ulas, bawang besar 1 biji, (sila kupas kulit ye puan2 bawang tu semua, kalau tak beli je yang dah siap kupas..hahaha tu malas namanye)
  2. sedikit lengkuas
  3. sedikit halia (ni terpulang nak letak ke tak nak, tapi aku suka letak lebih2 supaya dapat buang angin yang tersimpan dalam badan tu)
  4. sedikit kunyit
  5. cili kering ( lagi banyak lagi kawww...untuk sesiapa yang suke pedas ye..)
  • air asam jawa
  • daun kesum
  • bendi

cara membuatnya:-

tumis bahan - bahan kisar sampai garing....mesti kena garing, kalau tak tak best atau maung...
dah garing, sila masuk kan ayam. biarkan selama lebih kurang 10 minit...biar kering air ayam tu...jangan lak sampai hangit...(mcm nenek marahkan cucu tak pandai masak lak kan)
masukkan air asam jawa dan biarkan sampai mendidih.
kemudian masuk kan bendi dan daun kesum.
ehhh lupa nak cakap...masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa ye..

tarraaa....dah siap dan ni lah hasilnya...

Asam_pedas_ayam

hihihi...ni gambar hiasan je. download dr internet. Tapi rasa-rasanya yang kami buat lagi sedap kot...hahahaha..

p/s note: dulu masa2 awal belajar masak asam pedas ni, asyik nangis je kena complain ngan hubby...hehehe, tapi jgn putus asa..belajar & terus belajar...hubby jadi tester..dari tak sedap langsung, sekarang boleh la..(dengan nada rendah diri je (-_*)...

juga thanks a lot untuk kakak2 ipar yang banyak membantu mengajar masak asam pedas ni!

untuk hari ahad, kami masak mee hoon sup tulang. ni hubby punye kesukaan. lagi kami masak tom yam campur.. tapi untuk resepi, nanti next time ye...tak boleh kasi ilmu banyak2 sekaligus nanti tak boleh nak catch up kan...hikhikhik...

No comments: