Thursday, February 16, 2012

first entry for 2012

SELAMAT TAHUN BARU SEMUA...SELAMAT TAHUN BARU CINA....SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUL RASUL..SELAMAT HARI THAIPUSAM....perrggghh, semuanya baru nak ucap.. Ibu dah ketinggalan. Tak sempat langsung nak ber blog semenjak anak2 ibu dah berschool ni...Busy mengalahkan PM la, tapi fb ttp aktif. Bukan ape fb tu, jeling2 je sambil buat keje... Ye la kan, kalau buat keje tapi takde entertainment kan tak best.. Yang pasti keje ibu tak de yang pending ye dear...

By the way, dah banyak memories created on this 2 months.. We all head to kelantan on raya china.. met my lovely mother & younger brother. My sis & bro balik jugak...Rindu kat kampung halaman yang dah dekat 5 bulan tak kita jejaki... anak2 ibu semua happy, bile cakap kita nak balik kampung even perjalanan nye mengmbil masa hampir 1/2 hari... Yg tak larat ibu & abah nak jawab, soalan anak2 ibu "da nak sampai ke bu".... tu la yg selalu duk kuar dari mulut abang aedil & ajeeq... Bby lak dah bosan duk atas riba, puas bangun dia tido, puas tido dia bangun...
masa berenti rehat kat petrol station...

then on february, masa cuti maulidul Rasul & thaipusam, ibu plan with my ex uitm friends untuk jumpa kat putrajaya.. Luckily, program berjumpa jadi...really happy on that. Dah hampir 12 tahun kita orang tak jumpa.. Kalau dulu, masing2 duk menelik buku nota untuk perg kuliah, sekarang jumpa masing2 duk mengelek baby... tgk la gambar ni...

then, selepas berseronok di putrajaya, esok we all ke genting... but untie linda & ameir tak jadi ikut..then kite je la yang pergi...tapi the moment sangat bermakna buat kite semua.. Really enjoy bile tgk anak2 ibu happy...


kami...


after genting, kite pergi port dickson...abah kata, once kite bercuti biar la betul2 cuti..ibu on je....hehehe, kalau berjalan, semua setuju... 4 hari 3 malam...sakan nooo!!!


But, that moment really make us happy....

Friday, December 9, 2011

new info - dyslexia

Apa itu Disleksia?

•Kanak-kanak Disleksia mempunyai masalah menguasai tugasan sekolah walaupun

mereka telah berusaha bersungguh-sungguh

oMempunyai keupayaan intelek yang normal

oTelah mendapat ransangan dan pembelajaran yang mencukupi

•Masalah asasnya adalah perbezaan cara otak berfungsi dalam menghubungkan simbol

visual dengan bunyi

•Mereka mungkin mengalami kesukaran

oMembaca

oMenulis

oMemahami

oMengeja

oMengira

•Dianggarkan 4 – 8 % pelajar sekolah yang bermasalah disleksia

•Kanak-kanak lelaki lebih ramai bermasalah Disleksia berbanding perempuan.

Apakah ciri-ciri Disleksia?

1. Diperingkat pra sekolah mereka mungkin :

oMengalami kesukaran sebutan atau rima

oSukar menulis nama sendiri

oPayah mengenal bentuk atau warna

oSukar memberitahu cerita yang telah didengarinya

2. Di alam persekolahan, kanak-kanak Disleksia mungkin :

oGagal menguasai tugasan sekolah seperti membaca, menulis, mengeja atau

mengira

oTidak suka membaca dan mengelak dari membaca di kelas

oKesilapan semasa membaca huruf, perkataan atau nombor (Bacaan terbalik) :

15 dengan 51

“was” menjadi “saw”

‘b’ dengan ‘d’‘

oKurang koordinasi seperti sukar mengikat tali kasut

oKeliru dengan konsep masa seperti ‘semalam’, ‘ hari ini’ , ‘esok’

oKesukaran memahami, mengingati dan mengikuti arahan

oSelalu tersalah letak atau hilang barang atau kerja sekolah

Adakah individu Disleksia mempunyai keistimewaan?

•Antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee

Kuan Yew), pelakon (Whoopi Goldberg), artis (Leonardo da Vinci) dan saintis

(Albert Einstein)

•Ramai yang berdaya imaginasi tinggi, amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai

sudut / dimensi

Masalah yang mungkin dialaminya

•Pembentukan imej diri yang sihat terjejas dan mengalami rasa rendah diri

•Jika tidak dikenalpasti dan dibantu diperingkat awal boleh menyebabkan

oGangguan emosi (seperti kemurungan)

oMasalah tingkahlaku (seperti melawan, kecelaruan tingkahlaku)

oRendah pencapaian akademik (menyebabkan keciciran sekolah)

Membantu anak-anak bermasalah Disleksia

Langkah-langkah untuk membantu mereka termasuklah :

1. Bantu kanak-kanak dan keluarga mengendali permasalahan ini dan bina keyakinan

diri anak

2. Rawat penyakit lain yang mungkin berkait seperti Gejala Hiperaktif dan Kurang Daya

Tumpuan

3. Pertingkatkan potensi pembelajaran anak melalui :

oLatihan pendengaran dengan bantuan komputer

oPendekatan pelbagai deria (Menggunakan deria lain untuk membantu

oBantu anak menguasai maklumat secara beransur ansur

oPengulangan semasa mengajar (konsep ajar berlebihan)

oGunakan video atau kaset untuk belajar

oAda sekolah yang mempunyai program pemulihan khusus untuk Disleksia

Kumpulan sokongan

Persatuan Dyslexia Malaysia

No 6, Persiaran Kuantan

Setapak

53200 Kuala Lumpur

Telefon / Fax : 03-40255109

Email : dyslexiaft@time.net.my


Antara faktor-faktor lain penyebab disklesia adalah pemakanan.

Berdasarkan beberapa penyelidikan, kajian dan penemuan , terdapat beberapa unsur penyedap makanan , bahan awet dan pewarna tiruan yang dipercayai serta dikenal pasti boleh menggangu otak jika diambil secara berlebiahn dalam tempoh yanglama. Gangguan terhadap otak ini terjadi bukan melalui reaksi imunologi, akan tetapi kesan pencemar atau racun yang terkandung di dalam bahan-bahan makanan.Antaranya ;

1. Salicylates

Ditemui dalam buah-buahan, sayur-sayuran , kacang, teh, kopi, bir dan anggur. Di dalam ubat-ubatan pula seperti aspirin , aspirherbs dan rempah-ratus. Kandungan bahan ini adalah tinggi dalam buah-buahan kering seperti kismis(sultanas)

2. Amines

Digunakan untuk proses pemecahan protein dan ditemui terkandung dalam keju, coklat , anggur, bir, tempe, sayur, pisang, avacado dan tomato

3. Benzoates

Ditemui dalam buah-buahan , sayur , kacang, anggur , koi, dan seumpamanya

4. Monosodium Glutamate (MSG)

Sering ditemui dalam penyedap makanan, iaitu perencah , kicap dan makanan seumpamanya

5. Laktose

Sering terdapat di dalam susu lembu

6. Glutamate

Banyak terdapat pada tomato, keju, cendawan, sos dan ekstrak daging.


Sunday, November 20, 2011

gusar!

sometime ibu hadapi masalah dalaman..bile hati ibu ni tetiba je rasa mcm2.. lost, sayu & sedih...
but ibu kuatkan semangat untuk anak2 ibu...

wordless wednesday!!!

Friday, November 18, 2011

menulis & membaca

Dari ibu masih kecil, che (my love mum) dan arwah ayah (rindunya kat arwah - alfatihah) memang menitik beratkan pasal menulis dan membaca...

dan sekarang, ibu praktikkan ape yang ibu pelajari untuk anak2 ibu.. it's not forcing you, but for your own future dear..

sehinggalah sekarang, membaca it is no one for me... watching tv, ibu memang kurang...sebab tu ibu memang tak kenal artis2... terkadang kalau office mate ibu bererita tentang artis, then ibu memang fail...hehehe, nak gak kadang2 tu menyampuk, tapi at the end, org cerita pasal si A tapi ibu bercerita pasal si B...huhuhu, salah orang da!!
skrg ni, ibu dah kurang sempat nak membaca...maklumla anak2 ibu memerlukan ibu...baru ambik buku nak baca, bby nangis nak susu...baca lagi, abang & adik pulak nak makan...mmmm tapi tak pe la, bu sanggup tinggalkan kepentingan ibu just for you all dear...

menulis juga one of my favorite... kalau dulu2, ibu lum kenal computer, ibu ambik satu buku latihan sekolah, then ibu akan tulis novel...tapi tak de la sepandai penulis2 lain...
hehehe...just for me..

then, since 2007, ibu dah berjinak dengan blog, tapi celap celup la...betul ke ayat tu, hehehe...
ibu rasa tersangat la release if ibu sempat bercoleteh dalam blog ni...

ade sesetengah orang tanya ibu, for what we need to express it all in blogger...
tapi ibu tak de jawapan yang kukuh, tapi seriously ibu akan rasa comfort bile ibu berjaya creat one post to another post...dan sekarang ibu tak jemu untuk bercerita tentang anak2 ibu...
luv you so much...

today, dah start cuti sekolah..lama anak2 ibu cuti...then ibu plan to go somewhere untuk we all bercuti.. Tapi abah pulak really busy right now... Tapi abah pasti kan spend his time for us..
Believe me, abah will do that..Luv you abah...


gambar kawan2 abang dan adik membaca...








Sunday, November 13, 2011

azreeq's open day


Semalam 13/11/2011, "adik" even dah jadi abang pun still kena panggil adik, bergembira on his open day... Tadika cerdas cergas menganjurkan hari open day, actually penyampaian sijil graduation untuk student 6 years di Kip Mart Masai..

Adik memang seronok sgt.. Ibu pun seronok tapi baby sedikit penat la sebab tidurnye terganggu. Pegi tempat bising mcm tu, mane leh tido.. Yang ibu paling risau takut bby demam balik je...last week je dah buat ibu panik.. bby demam panas. aduss, dah lama tak menghadapi saat2 getir, anak kecil demam panas ni..

By the way, nak cerita pasal adik, tapi tercerita pasal bby pulak.. Adik ade gak masuk acara menari...lagu " buih2 sabun".. hehehe, seronok tengok dia menari. tak expect dia akan perform. Bukan pe, bile kat rumah suruh dia menari, tapi dia ckp " adik tak pandai"... tu je la ayat dia..
Anyway, proud of you son...

Yang paling tak boleh hengaatnye, parents pun kena ikut menari jugak...termasuk lah ibu... huhuhuhu, mane lah ibu pandai menari, nak oiii!!. tapi bagi tidak menghampakan adik, ibu terpaksa la menari jugak... Seronok tengok semua parents spoting...


video
adik yang duk tengah tu...


jom layan gambar pulak...


masa pembukaan ni, lagu negaraku & 1 malaysia..


adik sempat bergambar...masa ni tgh tunggu giliran nak beracara menari...hehehe

see, how happy he is..

mereka menari dengan bersungguh2!

yeah, dan lagi!


abang & bby, kusyuk melihat mereka semua menari!!!



Friday, October 21, 2011

Al-Fatihah to Arwah

Terlalu lama rasanye tidak mengupdate blog...Macam mane mahu jadi blogger yang excellent ni. Since the Aidil Fitri that day, rasanye terlalu busy. Every weekend mesti ade kerje which require me to go outside. Sampaikan keje2 rumah, yang basic je sempat nak buat. Yang lain hentam kromo je la. Huhuhu..

Actually this time my blog created just to pray to my biras (My hubby BIL) who come back to our "PENCIPTA" on last tuesday while doing his treatment on diabetic at HSA. Allah lebih menyayangi beliau. Pinjaman hanya selama 53 tahun dan sekarang family harus return back the pinjaman.
Redha dan our pray to him..


last hari raya with him & family...


Great advice from my friend while self have facing a crisis mind set...

"G, kalau dia blh bg hint bila kita nk pg tu lg baik dr kita diambil tanpa sbarang prsediaan... anak2 kcil lg ke ,msih myusu ke, kita hak DIA... yg boleh diambil bila2 masa... sb tu kita kna slalu btulkn yakin..bkn kerja yg bg rezeki tp Allah, bkn kita yg jga anak2 kita..tp Allah..insyaAllah kalau yakin kita btul Allah akan sediakan org yg baik mjaganya kalau kita diambilnya..."











_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Friday, October 7, 2011

bby sporting @ jusco permas


see, how sporting he is while ibu tengah bershopping ngan umi..


tido

and tido

and tido lagi..


hehehe, disebabkan tiada gangguan oleh anak2, ibu terpaksa bershopping lebih.. Abang & adiq with abah...tengah main2 kat tempat mainan.







_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me